Spinazietaart met pijnboompitten (uit de oude doos)

spinazietaart

Voor de rubriek ‘Uit de oude doos’ viste ik al eerder een recept uit mijn oude ordner met recepten. Meestal recepten van vóór het internet-tijdperk of recepten van kookworkshops en kookclubs van mezelf of van vrienden. Het recept voor deze spinazietaart met pijnboompitten trok mijn aandacht omdat ik in de koelkast nog een zak met spinazie had liggen die eigenlijk voor een ander recept bedoeld was, maar die vorige week alsnog de pan niet gehaald heeft om een reden die ik je zal besparen (gewoon vergeten mee te nemen 😉).
Het is niet een heel oud recept en ook niet afkomstig uit het pré-internet tijdperk. Ik zag het ook op Smulweb staan, al heb ik het enigszins aangepast.

Natuurlijk kan je overal quiches mee maken. Ik recenseerde eerder het boekje Quiche & hartige taart. Het kreeg van mij geen beste recensie, maar ideeën kan je er zeker uithalen. Houd je daarbij niet aan het recept, maar gebruik te allen tijde één ei op 100 ml vloeistof én gebruik voor het gemak bladerdeeg zoals ook in onderstaand recept is gebeurd.

Ingrediënten (3-4 personen)
600 gr gewassen spinazie
4 bosuitjes, in ringen
2 el olie
zout en peper
½ tl nootmuskaat
5 plakjes bladerdeeg
100 gr geraspte belegen kaas
250 gr spekblokjes
2 eieren
2 dl slagroom
50 gr pijnboompitten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Bak de spekjes uit in een grote pan of wok. Laat xe daarna uitlekken op wat keukenpapier. Verhit in dezelfde pan de olie en voeg in gedeelten de spinazie al omscheppend toe. Voeg, zodra de spinazie volledig is geslonken, de uitgebakken spekjes, bosuitjes, nootmuskaat, peper en zout toe en laat  nog twee minuutjes zachtjes stoven. Laat in een vergiet uitlekken.
Vet een springvorm van Ø 24 cm in. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol deze zover uit dat het de bodem kan bedekken met nog een opstaande rand van ongeveer 2 cm. Prik wat gaatjes in de bodem en bak deze ongeveer 10 minuten in het midden van de oven. Haal de vorm dan uit de oven en druk eventueel de bodem wat omlaag. Bestrooi deze met de geraspte kaas. Verdeel de goed uitgelekte spinazie over de kaas. klop in een kom de eieren los met de slagroom en nog wat peper en zout. Giet het mengsel over de spinazie en strooi er de pijnboompitten overheen. Bak de taart in het midden van de oven in zo’n 25 minuten gaar.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s