Recensie: Sergio’s smaakmakers – Sergio Herman

Toen ik Sergio’s Smaakmakers alleen nog maar zag dacht ik al meteen: ‘Dat wil ik hebben’. En niet alleen omdat ik eigenlijk alle kookboeken wel wil hebben. Nee, ik ben sowieso een fan van Sergio Herman en zijn passie voor eten. ‘Rustig aandoen’ komt in zijn woordenboek niet voor. Zijn restaurants worden steevast bekroond met Michelinsterren. En dat Sergio Herman ook thuis lekker kookt bewijzen zijn kookboeken. Voor het derde jaar op rij bracht hij een kookboek uit dat ook voor de thuiskok heel goed bruikbaar is. Simple Food (2016) en Just cook it (2017) waren de smakelijke voorgangers van Sergio’s smaakmakersDeze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is cover-sergios-smaakmakers.jpg
Mijn enthousiasme werd nog groter toen ik het boek, met een stevige hardcover, ook daadwerkelijk in handen had. Natuurlijk door de schitterende foto’s van Kris Vlegels maar ook door de tussen de recepten geplaatste tekst over producten en recepten. Daar schreef ook Mara Grimm, culinair journalist, aan mee. Een kookboek moet voor mij naast mooie recepten, een verhaal hebben en dat heeft Sergio’s smaakmakers zeker. Wat wil je nog meer?

Voor dit boek koos Sergio Herman voor een indeling naar smaakmaker. Goed koken betekent volgens Sergio vooral dat je de gerechten goed op smaak brengt. En dat doen we volgens hem nog veel te weinig. Kruiden, specerijen en andere smaakmakers laten we nog te veel links liggen. En dat is zonde. In dit boek beschrijft hij zijn 20 favoriete smaakmakers voor thuis en het mooie is dat daar absoluut geen exclusieve kruiden tussen zitten.De meeste zijn zonder problemen te koop bij de supermarkt.

Het merendeel van die smaakmakers is zelfs behoorlijk gewoon: mosterd, gember, knoflook, vanille, hazelnoot en basilicum zijn er een paar van. Natuurlijk weet Sergio Herman met al deze eenvoudige maar uitgesproken smaken de meest heerlijke gerechten te maken. Dat varieert van Cannelloni met mosterdragout en tomatenboter tot aardappelmousseline met vanille en kingkrab.
Iets minder bekend, maar nog steeds niet heel vreemd, zijn miso, citroengras en harissa. Van laatstgenoemde staat ook het recept in het boek omdat er naast hele goede ook bekvertrekkend smerige harissa verkrijgbaar is, aldus Sergio.

De voor mij meest onbekende smaakmaker uit de rij van 20 was Sriracha. Volgens Sergio Herman is deze saus zo goed als in iedere supermarkt verkrijgbaar. ‘Nou in die van mij vast niet’, dacht ik nog. Niets bleek minder waar. Liefst vijf verschillende smaken en merken! In verschillende schappen weliswaar. Gelukkig had ik onthouden welke Sergio Herman adviseerde. Zelfs die hadden ze! Een heerlijke saus. Zelfs een ‘gewoon’ broodje shoarma knapte er helemaal van op. Sergio Herman gebruikte de saus onder andere voor Champignons Farcis. Gevulde champignons!

Sergio’s smaakmakers is een boek dat zeker thuis hoort in de boekenkast van de amateurkok. Naast de 70 heerlijke recepten ga je ook beter begrijpen hoe je de 20 smaakmakers uit dit boek bij andere gerechten kan gebruiken. Of bijvoorbeeld simpelweg hoe je je thee een boost kan geven door wat geraspte gember en limoen toe te voegen. 20 heerlijke smaken die naast de basis van olie, boter, peper en zout eigenlijk niet in je keuken mogen ontbreken.

Sergio’s Smaakmakers is een uitgave van Carrera Culinair.
ISBN 978 90 488 4072 4 -256 pagina’s – €31,99

 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s