Paasdiner: Lamsbout met chermoula

lamsboutHoewel het enigszins op de achtergrond begint te raken vieren we met Pasen de verrijzenis van Christus. Aan die verrijzenis is een hele weg vooraf gegaan. Die begint met carnaval. De voorbode van de vastentijd van 40 dagen. Woensdag na carnaval, tegenwoordig vooral bekend van het haringhappen, is aswoensdag, het begin van de vastentijd. Christenen haalden bij de pastoor een askruisje op het voorhoofd. Het as staat symbool voor het stof waaruit we zijn gemaakt en waartoe we ook weer zullen terugkeren. 39 Dagen na aswoensdag is het Goede vrijdag. De dag waarop Christus sterft aan het kruis. Geofferd voor de zonden van de mens. De dag erna is het Stille zaterdag. Zo genoemd omdat de klokken die dag er het zwijgen toe doen. Het is bovendien de laatste dag van de vastentijd. ’s Avonds na de nachtmis was er bij ons thuis altijd een Brabants worstenbroodje. Vanaf dan wordt de verrijzenis van Christus gevierd. De opstanding uit de dood. Het nieuwe leven!
(Donderdag voor goede vrijdag noemen we Witte donderdag, de dag van het laatste avondmaal)

Een persoonlijk tintje kreeg Pasen voor mij toen mijn inmiddels 19-jarige zoon als ernstig zieke pasgeborene met Pasen besloot dat het zijn tijd nog niet was. Vanaf dat moment begon hij, zij het met een beperking, aan een nieuw leven. Op weg naar de toekomst.

Het nieuwe leven van lammeren begint iets eerder. In januari en februari zo een beetje. Daar hebben ze op zijn zachtst gezegd een beetje pech mee. Het jonge lam is precies met Pasen op zijn best. En daarmee is het een prachtig offer volgens de Joodse traditie. Ook Jezus werd geofferd voor de zonden van de mens: Het Agnus Dei ofwel Het Lam Gods!

Om al die redenen is het in Frankrijk en vele andere landen traditie om met Pasen lamsvlees op tafel te zetten. Vandaar dit recept van Lamsbout met chermoula. Een Noord-Afrikaanse saus want ook daar hebben ze een traditie met het offeren van lammeren.

Ik maakte dit recept voor het foodblogevent van de Facebookgroep Foodbloggers Benelux. Daarbij dagen foodbloggers elkaar uit op een bepaald thema. Deze keer is het thema pasen.

Lamsbout met chermoula

ingrediënten voor twee personen:
plak (ontbeende) lamsbout (plm. 300-400 gram);
1 teen knoflook;
1 el fijngesneden koriander;
1 el fijngesneden platte peterselie;
½ el komijnpoeder;
½ el milde paprikapoeder;
½ tl cayennepeper;
3-5 el olijfolie;
peper en zout.

Bereiding:
Meng de ingrediënten voor de chermoula: knoflook (geperst), koriander, peterselie, komijnpoeder, paprikapoeder en cayennepeper. Maak het met olijfolie tot een ‘smeerbare’ massa. Breng eventueel op smaak met een beetje zout.
Verhit een koekenpan (met antiaanbaklaag) en doe daar een halve eetlepel olijfolie in. Meer is echt niet nodig! Peper en zout de lamsbout. Braad de lamsbout op hoog vuur aan. Houd een tijd aan van drie minuten per kant! Eventueel kan bij het draaien nóg een halve eetlepel olijfolie extra worden toegevoegd. Haal de lamsbout uit de pan, leg deze op een (verwarmd) bord en dek af met aluminiumfolie. Laat de bout 5 minuten rusten. Smeer daarna de chermoula over de bout en trancheer deze. Serveer naar keuze met rijst, aardappel of couscous en een groene (voorjaar)salade.

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept. Bookmark de permalink .

2 reacties op Paasdiner: Lamsbout met chermoula

  1. Zane Dyer zegt:

    Hi greeat reading your post

    Like

  2. Hoi René, wat ontzettend leuk om te lezen over Pasen. Ik denk dat weinig mensen in dit tijdsgewricht zich nog realiseren, dat vlees met Pasen het eerste was sinds lange tijd. Zo kregen wij bij mijn oma noch vlees nog soep tijdens de vastentijd. En ik vind je persoonlijk verhaal ook prachtig. Well done (niet het vlees)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s