Chocoladecake en meer

bakkenBakken. Ik heb er eigenlijk niets mee. Ik ben ook geen taartliefhebber. Op mijn blog dus geen recepten voor taarten. De laatste vier weken ben ik er toch aan begonnen. Niet aan taarten maar wel aan koek en cake. Vooral voor mezelf om wat te oefenen met bloem, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, gist en baksoda.

Zo maakte ik eerst een honing koek met baking soda en daarna een ontbijtkoek van een recept van 24 kitchen. Hij was lekker. Voor het rijzen werd bakpoeder gebruikt. De koek werd gekruid met kaneel en nootmuskaat. Ik denk dat ik deze nogmaals ga maken en vervang dan de kruiden door koek- en speculaaskruiden. Voor mijn oven mocht de baktijd ook net wat langer dan in het recept aangegeven.

De topper tot nu toe maakte ik in de derde week. Deze was dan ook in een mum van tijd op. Het recept, met zelfrijzend bakmeel, van de gemarmerde chocoladecake kwam uit de oude doos die ik enige tijd terug van mijn ouders kreeg. Het recept staat hieronder. Zeker doen!

Aangemoedigd door dit bescheiden succes ging ik in week vier op zoek naar een wat bijzonderder recept. Bovendien moest ik nog één rijsmiddel uitproberen: gist. Droge gistkorrels wel te verstaan. Aan verse gist waag ik me voorlopig nog maar niet. Het werden Vlaamse mastellen. Een soort kaneelkoek met bloem, gist, ei en boter. Mijn eerste versie zag er werkelijk prachtig uit. Maar de smaak viel erg tegen. Ik heb nog wat verbetermogelijkheden. Er komt dus zeker nog een vervolg. En hopelijk dan mét recept.

Gemarmerde chocoladecake

Ingrediënten
200 gram boter;
200 gram suiker;
200 gram zelfrijzend bakmeel;
4 eieren;
30 gram suiker;
15 gram gezeefde cacao;
1 eetlepel melk;
beetje bloem.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Beboter een cakevorm (ik gebruikte er één van 25 x 11 cm) en bestuif vervolgens met een beetje bloem.
Roer de zachte boter en de suiker tot een luchtige massa. Doe daar één voor één de eieren doorheen. Telkens roeren totdat het ei volledig is opgenomen door het mengsel. Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel toe. Doe dit bij voorkeur door een zeef. Meng alles goed door elkaar. Haal éénderde deel van het mengsel er van af en meng dit met de 30 gram suiker, de cacao en de melk
Verdeel het overgebleven deel in tweeën . Leg één deel op de bodem van de cakevorm. Leg daarop het bruine deel en eindig tot slot met het derde deel. Bak de cake in 75-90 minuten gaar en goudbruin.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Chocoladecake en meer

  1. Han Messie zegt:

    Een juiste keus om koeken en cake boven taarten te verkiezen.
    Door hun kleinheid en meer eenvoud geven koeken en cake meer kans om uit te vinden wat je nu precies proeft. Door werkelijke smaak of misschien ook door inbeelding is het genot daarvan intenser dan bij taarten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s