Bloemkoolpuree met sperzieboontjes

appelmoestuin groentjesBewust verantwoord!
Mijn moestuin is er nog niet. Dat komt volgend seizoen pas. Ondertussen probeer ik al wel te koken met de ingrediënten die op dit moment uit de moestuin kunnen komen. Het grote voordeel daarvan is bovendien dat deze producten niet van ver komen en dus vers en voordelig in de supermarkt liggen. De ingrediënten voor dit gerecht kocht ik voor 75 eurocent per persoon. Daarbij heb ik de bouillon, knoflook en melk niet meegerekend omdat ik die eigenlijk altijd al in huis heb.

vlees met oorsprongBewust onverantwoord of bewustwording?
Ik serveerde het met Iers biefstuk (aanbieding €2,00 per persoon) en kruidenboter.
Ik beloofde eerder bewust te zijn van wat ik bereid. Bewustzijn betekent nog niet dat het verantwoord is. In dit geval koos ik wat het vlees betreft ‘bewust’ de goedkoopste biefstuk. Dat was in dit geval van Jumbo en wordt verkocht onder de naam ‘Vlees met oorsprong’. Klinkt mooi. Op de website van Jumbo is te lezen dat het dierenwelzijn bij dit rundvlees een zeer belangrijk aspect is. De Reclame Code Commissie heeft in mei van dit jaar echter bepaald dat dit niet het geval is. Het houden van deze runderen krijgt van de Dierenbescherming niet één ster van het ‘Beter Leven Kenmerk’. Op de site is overigens ook te lezen dat het ‘Vlees met oorsprong-concept’ binnenkort wordt aangepast. We houden het in de gaten. Voorlopig misschien toch kiezen voor andere, dus ook duurdere, biefstuk? Helaas heeft niet iedereen de middelen meer te betalen en is de keus dus snel gemaakt.

bloemkool biefstuk

Bloemkoolpuree met sperzieboontjes

Ingrediënten:
1 el olijfolie;
100 gram boter;
1 prei (gehalveerd en in dunne plakjes);
2 teentjes knoflook;
1 flinke bloemkool;
500 ml melk;
500 ml groentebouillon;
1 el citroensap;
2 tl (gedroogd) (citroen)tijm;
750 gram sperziebonen.

Bereiding:
Verhit de olie en 25 gram van de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de prei en knoflook toe en bak onder regelmatig roeren gedurende 4 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg dan de bloemkoolroosjes , de melk en de bouillon tot. Breng dit aan de kook en laat dit met de deksel op de pan zo’n 13-15 minuten sudderen. Giet dit af maar bewaar wat van het kookvocht.
Maak ondertussen de boontjes schoon en kook deze (beet)gaar.
Meng met een staafmixer de bloemkool met ongeveer twee eetlepels van het bewaarde kookvocht tot een gladde massa.
Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur, Smelt de rest van de boter en laat het een beetje bruin worden. Roer er het citroensap en de tijm doorheen.
Schep de bloemkoolpuree op een voorverwarmd bord en leg er de sperziebonen bovenop. Maak af met de botercitroensaus.
Serveer met biefstuk, varkenshaas, karbonade of een vegetarisch alternatief.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

4 reacties op Bloemkoolpuree met sperzieboontjes

  1. R.kluiter zegt:

    Wat een geweldige maaltijd. Heb ervan genoten samen met mijn man bij de vriend van onze dochter. Ga het zeker ook een x maken. Het was een feestje.

    Like

  2. Pingback: Balansdagen | Frankrijk blog

  3. Pingback: Karbonade | Het eten is klaar

  4. Monique Meesters zegt:

    Ik miste duidelijk een aardappelproduct, alhoewel de bloemkoolpuree erg lekker was. Ik zou zeker betere biefstuk kopen (dan maar kleiner/minder) want deze was wat pezig oftewel taai.

    Like

Plaats een reactie